ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προσεχείς εκδηλώσεις 

Φλωμπέρ: Το ταξίδι στην Ανατολή και η περιήγηση στο νησί της Ρόδου. Συμπόσιο και εικαστική παρέμβαση (Σεπτέμβριος 2018)

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2016-2018

Το περιοδικό λόγου και τέχνης «Νησίδες» οργανώνει, την Τετάρτη 28 Μαρτίου στο βιβλιοπωλείο Δέντρο, μια τιμητική εκδήλωση στη μνήμη των ποιητών Γιάννη Κωνσταντάκη (1908-1985) και Παντελή Ευθυμίου (1923-1994). Θα μιλήσουν για το έργο τους και θα διαβάσουν ποιήματά τους, οι ενεργοί μας ποιητές Εριφύλη Κανίνια και Σουλεϊμάν Αλάγιαλη-Τσιαλίκ. Συντονίζει...

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, Ἦτον πνοή,ἴνδαλμα ἀφάνταστον, ὄνειρον... ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΕΡΩΤΙΚΑ, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, το περιοδικό Νησίδες και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Δωδεκανήσου διοργανώνουν εκδήλωση με ομιλήτρια τη συγγραφέα του βιβλίου, Αγγέλα Καστρινάκη, και θέμα: «Ο...

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου στις 8 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο Δέντρο, θα γίνει η παρουσίαση του νέου τεύχους 16 του περιοδικού «Νησίδες» που μόλις κυκλοφόρησε. Με την ευκαιρία αυτή, ως τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, η συνεργάτις του περιοδικού Τασούλα Καραγεωργίου θα μιλήσει για το πρόσφατο βιβλίο της, «Ναυαγού τάφος ειμί: επιτύμβια επιγράμματα από την...

ΑΝΤΙΔΡΟΜΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ

Εκδήλωση για τον ποιητή Ηλία Κεφάλα 

Εκδήλωση για τον ποιητή Ηλία Κεφάλα
Προσκεκλημένος ομιλητής, Γεωργία Λαδογιάννη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμο Ιωαννίνων

Τίτλος ομιλίας: «Η φλέβα του τόπου και της ποίησης. Ο διπολικός κόσμος του ποιητή Ηλία Κεφάλα»


Σχεδιασμός και επιμέλεια: Δήμητρα Κιούση - Όλγα Κομιζόγλου,φιλόλογοιΤο Σάββατο 29 Απριλίου, στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο Δέντρο εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή Ηλία Κεφάλα. Την ποιητική φυσιογνωμία του Ηλία Κεφάλα θα σκιαγραφήσει η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεωργία Λαδογιάννη. Ο ποιητής θα διαβάσει ποιήματά του και θα συνομιλήσει με το κοινό.
Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο εν εξελίξει πρόγραμμα που έχουν σχεδιάσει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Δωδεκανήσου και το περιοδικό Νησίδες και αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού της Ρόδου για θεμελιακά ζητήματα της λογοτεχνικής δημιουργίας, με ειδικότερο προσανατολισμό τη διερεύνηση της σχέσης τόπου και λογοτεχνίας. Προηγήθηκαν, η παρουσίαση των ποιητών Νάσου Βαγενά και Μανόλη Πρατικάκη και η διάλεξη του καθηγητή Ευριπίδη Γαραντούδη για τη μεταπολεμική ποίηση.


O Ηλίας Κεφάλας γεννήθηκε το 1951 στο χωριό Μέλιγος Τρικάλων, όπου, ύστερα από μια μακρά διαμονή στην Αθήνα για σπουδές και εργασία, ζει πλέον μόνιμα και συνεχίζει να δημιουργεί. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1980 με την πρώτη του συλλογή «Τα Μαστίγια». Από τότε έχει εκδώσει δώδεκα βιβλία ποίησης, καθώς και βιβλία δοκιμίου, πεζογραφίας και μία ποιητική ανθολογία. Η πιο πρόσφατη ποιητική του συλλογή είναι η «Λεζάντες για τ' αόρατα» (2016). Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το έργο του αποτελεί αντικείμενο μελέτης στο χώρο της νεοελληνικής λογοτεχνίας και έχει εξέχουσα θέση στην σύγχρονη ελληνική ποίηση.Ο χαρακτήρας της ποίησής του είναι ελεγειακός και μιλά για ένα κόσμο εναρμονισμένο με τη ροή των φυσικών στοιχείων, αλλά και βυθισμένο μέσα σε μια μοιραία αντίληψη για τον κύκλο της ζωής και του θανάτου∙ λυρικός και ρομαντικός, αναδεικνύει την μεταιχμιακή κατάσταση που καθορίζει διαρκώς την ύπαρξη, κατάσταση φωτός και σκότους, ουρανού και γης, νερού και χώματος.


Η Γεωργία Λαδογιάννη είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας και Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διδάσκει και ερευνά τα πεδία της νέας ελληνικής λογοτεχνίας, της δραματουργίας και της κριτικής θεωρίας, με πολλές μελέτες και βιβλία στο ενεργητικό της∙ μεταξύ των πρόσφατων και η δίτομη «Σκοτεινή Ρίζα, Ανθολογία Λυρισμού, 1900 - 2000» (2016).


Ο συντονισμός θα γίνει από την Δήμητρα Κιούση, φιλόλογο στο Λύκειο Ιαλυσού και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδεκανήσου.


Οργανωτικοί φορείς:Σύνδεσμος Φιλολόγων Δωδεκανήσου https://syndesmos-filologon.blogspot.gr/Περιοδικό λόγου και τέχνης Νησίδες https://nesides.blogspot.gr/



ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ


"Να επισκεπτόμαστε τους επιζώντες ποιητές

αν μάλιστα τυχαίνει να μένουμε στην ίδια πόλη
να τους βλέπουμε που και που
γιατί εκεί που ζούμε ήσυχοι
βέβαιοι πως ζούνε κι αυτοί - ξεχασμένοι έστω-
εκεί έρχεται το μαντάτο τους".

Γιάννης Βαρβέρης


Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 στις 8.00 μ.μ. θα γίνει στο βιβλιοπωλείο Δέντρο εκδήλωση με θέμα "Ποιητές της πόλης μας".
Συμμετέχουν οι Εριφύλη Κανίνια, Σουλεϊμάν Αλάγιαλη-Τσιαλίκ, Πάνος Δρακόπουλος και Φραγκίσκος Καλαβάσης.
Οργανωτικός φορέας είναι το περιοδικό «Νησίδες».
Στόχος της εκδήλωσης αυτής είναι να αναδείξει πλευρές της ώριμης ποιητικής δημιουργίας στην πόλη μας.
Οι ποιητές θα διαλεχθούν και θα συνομιλήσουν με το κοινό και η βραδιά θα ολοκληρωθεί με ανάγνωση ποιημάτων τους.[Χορηγοί Επικοινωνίας: Ρ/Σ Λυχνάρι 91,4 - Rodos Events.gr]

Βιογραφικά σημειώματα
H Eριφύλη Kανίνια γεννήθηκε στην Aθήνα από γονείς Mεσολογγίτες. Zει στη Pόδο, όπου εργάζεται ως αρχαιολόγος στην Eφορεία Aρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Eχει εκδώσει, ιδιωτικά και εκτός εμπορίου, έξι ποιητικές συλλογές: Παραλλαγές στην Aντιγόνη (Aθήνα 1978), Aντιστροφές (Aθήνα 1983), Kλειστά Σονέτα (Pόδος 1989), Nεκρόπολη ή Aστροδύτες (Pόδος 1996), Tο ελάχιστο μαύρο (Pόδος 1999), Από τα χειρόγραφα του πλοιάρχου Νέμο και άλλα ποιήματα (Ρόδος 2010· με ζωγραφιές της ίδιας). Από το 1987 ασχολείται με την αρχαιολογική ζωγραφική (σχέδια αγγείων, αποτυπώσεις τοιχογραφιών κτλ.) καθώς και με την εικαστική δημιουργία με χρήση Η/Υ. Τελευταίο ποιητικό της έργο τιτλοφορείται «Ατελιέ και άλλα ποιήματα» (εκδ. Κίχλη, 2016).
Ο Σουλεϊμάν Αλάγιαλη - Τσιαλίκ γεννήθηκε στη Ρόδο, όπου τελείωσε το Βενετόκλειο Λύκειο και τη Σχολή Στελεχών Επιχειρήσεων. Ασκεί το επάγγελμα του χρυσοχόου στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Είναι μέλος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου και μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου Λογοτεχνών και Μεταφραστών Ρόδου.
Έχει εκδώσει πέντε ποιητές συλλογές. Ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί στην ανθολογία "Λύρα ελληνική" του Βασίλη Βασιλικού ("Πλειάς", 1993) καθώς και στην "Poesie grecque contemporaime: De iles et des muses' ("Autres Temps", Marseilles 2000). Τιμήθηκε με το Β΄ βραβείο ποίησης "Ιπεκτσί" 1992-1993.
Ο Πάνος Δρακόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά, τον Αύγουστο του 1975. Τα πεδία των σπουδών του είναι: παιδεία, φιλοσοφία, μουσική. Διδάσκει σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού τέχνης και λόγου «Νησίδες» και ιδρυτής του Εργαστηρίου δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής «Το Κοχύλι». Παράλληλα, γράφει μουσική για το θέατρο, τη video art - καθώς και κύκλους τραγουδιών και μελοποιήσεων. Το προσεχές μουσικό του βιβλίο «Ένας κομήτης μαγικός» είναι το πέμπτο έργο που δημοσιεύει. Έχουν προηγηθεί: η «Πόσιμη ζωή» (2006), η «Ελεύθερη αγορά» (2010), τα «49+1 βοτσαλα» (2012) και το «Πέρασμα: ποίημα σε 7 κινήσεις» (2015). Όλα τους - καθώς και η μετάφραση του στα ποιήματα της συλλογής «Μία Αμερικανική Προσευχή» του Τζιμ Μόρισον, έχουν δημοσιευθεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.
Ο Φραγκίσκος Καλαβάσης είναι Καθηγητής Διδακτικής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Τα τελευταία χρόνια, το επιστημονικό του έργο έχει προσανατολιστεί στα Συστημικά Μοντέλα του Μανθάνοντος Οργανισμού με εφαρμογή στις Σχολικές Μονάδες και συνεργάζεται με το Univesite des Versailles-Saint Quentin en Yvelines ως επισκέπτης καθηγητής. Προσφάτως διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ζει στη Ρόδο. Οι "Έγχρωμες σκιές" είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή και «Η ποικιλία της επανάληψης» η τελευταία του. Και οι δύο έχουν δημοσιευθεί από τη σειρά "λάλον ύδωρ" των εκδόσεων Guttenberg.


"Το βίωμα της ιθαγένειας ή της εντοπιότητας στην ελληνική μεταπολεμική και μεταπολιτευτική ποίηση" 22/10/2016

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στην αίθουσα διαλέξεων του ΔΚΣΜΡ (Αντιπλοιάρχου Λάσκου 10α) ο Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ποιητής, θα δώσει μια διάλεξη με θέμα: Το βίωμα της ιθαγένειας ή της εντοπιότητας στην ελληνική μεταπολεμική και μεταπολιτευτική ποίηση.
Η εκδήλωση οργανώνεται από το ΔΚΣΜΡ, το περιοδικό λόγου και τέχνης Νησίδες και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Δωδεκανήσου. Είναι η δεύτερη κοινή εκδήλωση των τριών φορέων, μετά την ομιλία του Ευριπίδη Γαραντούδη επίσης, τον περασμένο Μάϊο με θέμα την Φύση και Ιστορία στο έργο των ποιητών Νάσου Βαγενά και Μανόλη Πρατικάκη.
Ο ομιλητής θα αναπτύξει το θέμα της ιθαγένειας στην ποιητική δημιουργία ποιητών που ωρίμασαν την πρώτη δεκαετία μετά τον πόλεμο και αυτών που εμφανίζονται με αξιώσεις μετά τη μεταπολίτευση. Ειδικότερα, θα εξετασθεί κάτω από αυτό το πρίσμα το έργο των Μαν. Αναγνωστάκη, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Πρόδρ. Μάρκογλου, Μάρκου Μέσκου, Μιχ. Γκανά, Μανόλη Πρατικάκη. Θα αναγνωσθούν επίσης ποιήματά τους που αποδίδουν χαρακτηριστικά αυτή τη θεματική.
Ιθαγένεια εννοεί ο ομιλητής την ποιητική αίσθηση του γενέθλιου τόπου ή αλλιώς, τη σύσταση ενός χωροχρόνου της γενέτειρας-ποιητικού τόπου. Χώρου όσον αφορά τον καταγωγικό τόπο και χρόνου για τις αναδρομές των δημιουργών στις αναμνήσεις των παιδικών ή νεανικών χρόνων που εν μέρει προσανατολίζουν το έργο τους.
Έτσι, γνωστοί ποιητές θα παρουσιαστούν μέσα από αυτή την οπτική, που δεν είναι συνήθης στις αναγνώσεις τους και που ασφαλώς προσδίδει μια ορισμένη πρωτοτυπία στην εκδήλωση.

«Λογοτεχνικό περιοδικό: μια ιδιαίτερη κοινωνική μορφή του Μικρού Τύπου-Κρίσιμες θεματικές» 

Το περιοδικό τέχνης και λόγου «Νησίδες» και το βιβλιοπωλείο «Το Δέντρο»σάς προσκαλούν το Σάββατο,20 Φεβρουαρίου (20.00 - Θ. Σοφούλη 127) στον 2ο όροφο του βιβλιοπωλείου για την παρουσίαση«Περιοδικό Νησίδες: παρατηρήσεις σε μια διαδρομή δεκατριών τευχών».
Τιμητικός καλεσμένος της βραδιάς θα είναι ο ποιητής κι επί σειρά ετών εκδότης του περιοδικού «Πλανόδιον» (1986-2012)Γιάννης Πατίλης.Θέμα της ομιλίας του:«Λογοτεχνικό περιοδικό: μια ιδιαίτερη κοινωνική μορφή του Μικρού Τύπου-Κρίσιμες θεματικές»


Βιογραφικό σημείωμα:

Γι­ά­ν­νης Πα­τί­λης (Αθή­να, 1947). Σπού­δα­σε Νο­μι­κά και Νε­ο­ε­λ­λη­νι­κή Φι­λο­λο­γία στο Πα­νε­πι­στή­μιο Α­θη­νών. Ερ­γάστηκε ως φι­λό­λο­γος στη Μέ­ση Εκ­παί­δευ­ση. Δη­μο­σί­ευ­σε εννέα συ­λ­λο­γές ποι­η­μά­των και δύο συγκεντρωτικές. Τελευταία ποιητικὴ συλλογή του: Εικόνες από μια νέα(Gutenberg, Α­θή­να, 2015). Ε­πι­με­λή­θη­κε την έ­κ­δο­ση: Άγ­γε­λου Θ. Ση­μη­ρι­ώ­τη, Τα Ποι­ή­μα­τα [1893-1943], Τό­μοι Α΄+Β΄ (με την Έλ­σα Λι­α­ρο­πού­λου, Πνευ­μα­τι­κό Κέν­τρο Νέ­ας Ι­ω­νί­ας Ατ­τι­κής, Νέ­α Ι­ω­νία 1995) και δημοσίευσε δύο τόμους δοκιμίου-κριτικής. Υπήρ­ξε συ­νι­δρυ­τής του πε­ριο­δι­κού Το Δέν­τρο (1978), συ­νε­κ­δό­της των πε­ριο­δι­κών Νή­σος, Μου­σι­κή και Ποίη­ση (1983-85) και Κρι­τι­κή και Κεί­με­να (1984-85), και εκδότης του περιοδικού Πλα­νό­δι­ο­ν (1986-2012). Τον Α­πρί­λιο του 2010 ιδρυσε τον ι­στό­τοπο για το μι­κρό δι­ή­γη­μα Ι­στο­ρί­ες Μπον­ζά­ι τον οποίο συνδιευ­θύ­νει με την Ηρώ Νικοπούλου.

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε